Een rolstoel voor tijdelijk gebruik kunt u lenen bij de thuiszorgwinkel. Heeft u langdurig een rolstoel nodig, dan komt u misschien in aanmerking voor een vergoeding via de gemeente.

Een rolstoel kiezen

Op de website Hulpmiddelenwijzer.nl vindt u een overzicht van de verschillende soorten rolstoelen. U kunt ook eens gaan kijken bij een organisatie die rolstoelen verkoopt of uitleent, bijvoorbeeld de thuiszorgwinkel.

Op de website Check je zit vindt u informatie over wat goed zitten en rijden in een rolstoel is. U leest er meer over een goede houding in de rolstoel en het kiezen van een geschikte rolstoel.

Rolstoel voor school of werk

Als u een rolstoel of ander loophulpmiddel nodig heeft voor school of werk, dan kunt u een aanvraag doen bij het UWV.

Voor tijdelijk gebruik

Heeft u maximaal 6 maanden een rolstoel nodig? Dan kunt u gratis een rolstoel lenen bij de thuiszorgwinkel. Dit wordt door de zorgverzekering vergoed.

Gaat u naar een andere leverancier, dan moet u misschien een deel zelf betalen. Informeer daarom van tevoren bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Af en toe een rolstoel lenen

Wilt u een middag winkelen in Veenendaal? Bij de stadswinkel in de Cultuurfabriek kunt u een rolstoel lenen.

Rolstoel voor langdurig gebruik

U komt mogelijk bij de gemeente in aanmerking voor een rolstoel als u moeite heeft met het verplaatsen in en om het huis, of met het verplaatsen buitenshuis. U heeft dan langdurig een rolstoel nodig.

U kunt contact opnemen met het Wmo-loket als u zelf niet tot een oplossing van uw probleem kunt komen. U doet dan een melding voor Wmo-ondersteuning. Dat kunt u ook doen voor een sportrolstoel. Vervolgens zal de Wmo-consulent met u bespreken wat voor u de beste oplossing is.

In natura of pgb

Als u in aanmerking komt voor een scootmobiel via de gemeente, dan kunt u kiezen voor een voorziening in natura of voor een persoongebonden budget (pgb).

  • Als u kiest voor een voorziening in natura, dan krijgt u van de leverancier een scootmobiel in bruikleen. De gemeente heeft contracten met Medipoint Veenendaal en met Meyra.
  • Als u een persoonsgebonden budget (pgb) krijgt, kunt u zelf van dat geld een scootmobiel kopen. U kunt kiezen voor een nieuwe, maar er zijn ook een heleboel goede tweedehands scootmobielen te koop. Of eventueel huurt u een scootmobiel.

Een sportrolstoel

Een sportrolstoel is een speciale rolstoel, geschikt om mee te sporten. Meestal is de sportrolstoel een extra rolstoel naast uw gewone rolstoel. Maar er zijn ook rolstoelen die u zowel voor sport als in en om het huis kunt gebruiken. Scouters.nl heeft voor de handbewogen rolstoelen een keuzehulp gemaakt waarin u kunt opzoeken welke sporten u met een rolstoel kunt doen en welke rolstoel daarbij past

U kunt zelf een sportrolstoel aanschaffen, lenen of huren. Tip: er zijn veel tweedehands sportrolstoelen te koop via internet. Kunt u alleen met een rolstoel aan sport doen, dan kan de gemeente u misschien aan een sportrolstoel helpen. Kijk bij 'Rolstoel via de gemeente' voor meer informatie.

Informatie en advies

Voor hulp bij het kiezen van de juiste rolstoel, kunt u terecht bij:

Organisaties

Wmo-loket

gemeente Veenendaal

 0318-53 85 38 veenendaal.nlRaadhuisplein 13901GAVeenendaal

Hulpmiddelenleverancier

Medipoint | Vitras

 088-10 20 100 medipoint.nlFrans Halslaan 263904XJVeenendaal

Heyjon veilig wonen

 06-15 64 06 37 Heyjonveiligwonen.nl't Voorhuis 283902CBVeenendaal

TR-Care - Veenendaal

 085-48 58 390 ropox.nlArkeneel 43905NSVeenendaal

Thuiszorgwinkel

Medipoint | Vitras

 088-10 20 100 medipoint.nlFrans Halslaan 263904XJVeenendaal

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod