Heeft u geen werk of heeft u tijdelijk te weinig geld om van te leven? Dan kunt u een melding voor een bijstandsuitkering doen bij de gemeente.

Recht op bijstand

U krijgt alleen bijstand als u geen andere uitkering of tegemoetkoming kunt krijgen. Bijvoorbeeld een WW-uitkering of studiefinanciering. Kijk voor een overzicht van de voorwaarden op de website van de Rijksoverheid.

Met een bijstandsuitkering heeft u inkomen tot u weer werkt. Let op: ook als u een uitkering aanvraagt, moet u zelf naar werk blijven zoeken.

Plichten in de bijstand

Als u in de bijstand zit, dan moet u zich aan bepaalde regels houden. Zo moet u verplicht solliciteren en aangeboden werk aannemen. En u moet het geen probleem vinden om te reizen of te verhuizen om aan werk te komen. Daarnaast moet u wijzigingen in uw situatie doorgeven aan de gemeente. Lees wat we de gemeente precies van u verwacht op de website van de gemeente.

Houdt u zich niet aan deze plichten, dan krijgt u in sommige gevallen een lagere uitkering. De gemeente bepaalt dit.

Tegenprestatie

De gemeente kan mensen met een bijstandsuitkering vragen om een tegenprestatie. Wie een bijstandsuitkering krijgt, moet daar dan iets voor terugdoen. Gemeentes beslissen zelf aan wie ze een tegenprestatie vragen en hoe ze die invullen.

Taal leren

Vraagt u bijstand aan, dan moet u bewijzen dat u Nederlands kunt verstaan, spreken, lezen en schrijven. Dit heet de taaleis. Kunt u dit niet? En probeert u het ook niet te leren? Dan mag de gemeente uw uitkering verlagen.

Wilt u beter Nederlands leren? Kijk dan eens bij de tips.

Tozo: ondersteuning zelfstandigen vanwege het coronavirus

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een gemeentelijke noodvoorziening voor zelfstandigen die in de knel komen door de coronacrisis. U kunt controleren of u in aanmerking komt via de Krijg ik Tozo check van de Rijksoverheid. De regeling loopt nog tot 1 juli 2021.

U vraagt Tozo aan bij de gemeente Veenendaal.

Meer lezen over Tozo.

Organisaties

Sociale dienst

gemeente Veenendaal

 0318-53 85 38 veenendaal.nlRaadhuisplein 13901GAVeenendaal

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod