Met een scootmobiel blijft u mobiel. U kunt dan zelf op pad om een boodschap te doen, familie te bezoeken of een tochtje te maken.

U kunt een gehandicaptenvoertuig kopen of huren.

Scootmobiel kopen of huren

Kopen heeft als voordeel dat u zelf het gewenste exemplaar kunt uitkiezen en dat dit ook een gebruikte scootmobiel kan zijn. U kunt hiervoor terecht bij een thuiszorgwinkel of hulpmiddelenleverancier. Bij veel van deze leveranciers kunt u ook terecht als u een scootmobiel wilt huren.

Tweedehands scootmobielen vindt u bijvoorbeeld via Zorgoutlet.nl of Marktplaats.

Scootmobiel kiezen

Er zijn allerlei soorten scootmobielen, snelle en langzame, voor twee personen, met 3, 4 of 5 wielen. Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u meer informatie over de verschillende modellen.

Of u vraagt aan mensen die u kent, die al een scootmobiel hebben, wat voor scootmobiel ze zouden aanraden.

Scootmobielcursus

Rijden met een scootmobiel kan even wennen zijn. Als u het voor het eerst doet, is het verstandig om een rijles te nemen.

U kunt ook een scootmobieltraining volgen om beter te leren rijden. Veilig Verkeer Nederland organiseert scootmobieltrainingen in samenwerking met gemeenten.

Wilt u advies over het gebruik van een scootmobiel of verkeerslessen? Dan kunt u terecht bij de Scootmobielclub Veenendaal.

Verkeersregels

U mag op verschillende plaatsen rijden: op de stoep, het voetpad, het fietspad, en de rijbaan. Er gelden verschillende maximumsnelheden en u mag niet rijden op een autoweg of snelweg.

U heeft voor een scootmobiel geen rijbewijs nodig. Kan het voertuig harder dan 10 km per uur, dan is de minimumleeftijd voor de bestuurder 16 jaar. Jongeren onder de 16 jaar kunnen een ontheffing aanvragen om er toch in te mogen rijden.

Scootmobiel via de gemeente

U kunt contact opnemen met het Wmo-loket. Daarna zal de Wmo-consulent met u bespreken wat een goede oplossing voor u is. En bepalen of u in aanmerking komt voor een gehandicaptenvoertuig vanuit de Wmo.

Voor de vergoeding van een scootmobiel of gesloten gehandicaptenvoertuig gelden een aantal voorwaarden. Voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat u niet ver kunt lopen en dat u geen gebruik kunt maken van ander vervoer. Maar dat u wel zelfstandig kunt deelnemen aan het verkeer en ook nog goed kunt zien.

In natura of met pgb

Als u in aanmerking komt voor een scootmobiel via de gemeente, dan kunt u kiezen voor een voorziening in natura of voor een persoongebonden budget (pgb).

  • Als u kiest voor een voorziening in natura, dan krijgt u van de leverancier een scootmobiel in bruikleen. De gemeente heeft contracten met Medipoint Veenendaal en met Meyra.
  • Als u een persoonsgebonden budget (pgb) krijgt, kunt u zelf van dat geld een scootmobiel kopen. U kunt kiezen voor een nieuwe, maar er zijn ook een heleboel goede tweedehands scootmobielen te koop.

Eigen bijdrage

Voor een scootmobiel of gesloten gehandicaptenvoertuig betaalt u een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt berekend en geïnd via het CAK. Ook betaalt u een bijdrage voor het onderhoud van het gehandicaptenvoertuig.

Hulpaanbod

Hulpmiddelen: scootmobiel

ANWB Wegenwacht - Pechhulp voor de scootmobiel

Pechhulp service voor scootmobielen. Bij pech onderweg wordt de...

Opvouwbare scootmobiel

Conec Care verhuurt en verkoopt Moving Life ATTO, opvouwbare...

Organisaties

Wmo-loket

gemeente Veenendaal

 0318-53 85 38 veenendaal.nlRaadhuisplein 13901GAVeenendaal

Thuiszorgwinkel

Medipoint | Vitras

 088-10 20 100 medipoint.nlFrans Halslaan 263904XJVeenendaal

Hulpmiddelenleverancier

TR-Care - Veenendaal

 085-48 58 390 ropox.nlArkeneel 43905NSVeenendaal

Medipoint | Vitras

 088-10 20 100 medipoint.nlFrans Halslaan 263904XJVeenendaal

Haarwerkstudio-RiaBrouwers - Ria Brouwers

 0317-74 18 63 haarwerkstudio-riabrouwers.nlDahliastraat 263911WDRhenen

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod