Als u niet goed kunt lopen, is het fijn als u dicht bij huis kunt parkeren. Of op een handige plek bij uw werk of bij de supermarkt. Daarom zijn er speciale parkeerplekken voor gehandicapten. Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u daar parkeren.

Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Er zijn 3 soorten parkeerkaarten voor gehandicapten.

 • De bestuurderskaart
 • De passagierskaart
 • Instellingskaart voor vervoer van mensen die bijvoorbeeld in een verpleeghuis wonen.

De parkeerkaarten kunt u aanvragen bij de gemeente. U kunt ook een gecombineerde bestuurders- en passagierskaart ontvangen. Om in aanmerking te komen is er meestal eerst een medisch advies nodig. De gemeente bepaalt uiteindelijk of u een gehandicaptenparkeerkaart krijgt.

De kosten voor de aanvraag verschillen per gemeente. Ook voor het medisch advies moet u betalen. Als uw aanvraag wordt afgewezen, kan het zijn dat u het geld niet terugkrijgt. Meer informatie over de aanvraag en de kosten vindt u op de website van uw gemeente.

Bestuurderskaart

U kunt een bestuurderskaart aanvragen bij de gemeente als u aan deze voorwaarden voldoet:

 • U heeft in ieder geval een half jaar een loopprobleem. Bij een eenvoudige botbreuk krijgt u geen parkeerkaart;
 • U kunt niet meer dan 100 meter lopen. Ook niet met behulp van uw loophulpmiddelen (zoals een stok, rollator of prothese).

Passagierskaart

De passagierskaart is er voor als u met anderen meerijdt. U kunt de passagierskaart aanvragen bij de gemeente als u aan deze voorwaarden voldoet:

 • U heeft in ieder geval een half jaar een loopprobleem. Bij een eenvoudige botbreuk krijgt u geen parkeerkaart;
 • U kunt niet meer dan 100 meter lopen. Ook niet met behulp van uw loophulpmiddelen (zoals een stok, rollator of prothese).
 • De bestuurder van de auto moet steeds bij u blijven en kan u niet alleen laten om de auto weg te zetten.

U moet aan beide voorwaarden voldoen. Ook kinderen kunnen een passagierskaart krijgen. Dan gelden dezelfde voorwaarden.

Hardheidsclausule gehandicaptenparkeerkaart

Voldoet u niet helemaal aan de voorwaarden, omdat u geen beperking heeft bij het lopen? Dan kan een aanvraag voor een gehandicaptenparkeerkaart in sommige gevallen tóch zin hebben. Dat kan als bij een medische keuring wordt vastgesteld dat er andere ernstige beperkingen of medische redenen zijn, waardoor u een gehandicaptenparkeerkaart nodig heeft. Bijvoorbeeld bij ernstige pleinvrees of stomaproblemen. Het kan dat de gemeente dan een uitzondering voor u maakt. Dit heet de 'hardheidsclausule'.

Neem voor meer informatie contact op met het Wmo-loket.

Waar parkeren?

 • U mag parkeren op parkeerplaatsen die voor gehandicapten gereserveerd zijn.
 • U mag maximaal drie uur parkeren op wegen waar een parkeerverbod geldt. Gebruik dan uw parkeerschijf en geef daarop de aankomsttijd aan.
 • U mag maximaal drie uur parkeren op een woonerf buiten de parkeervakken. Gebruik dan uw parkeerschijf en geef daarop de aankomsttijd aan.
 • U kunt onbeperkt parkeren langs straten waarvoor een parkeerschijf verplicht is.
 • U kunt zonder betalen parkeren op parkeerplaatsen voor betaald parkeren langs de straat.

Als u parkeert in een van de parkeergarages of op parkeerterrein Duivenweide in Veenendaal moet u het normale betalen. Er zijn gehandicaptenparkeerplaatsen aanwezig.

Hulpaanbod

Gehandicaptenparkeerkaart of parkeervergunning

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod