Mantelzorgers zijn vaak dag en nacht bezig om voor iemand te zorgen. Respijtzorg is een tijdelijke vervanging van die zorg. Iemand anders neemt de taken over, zodat de mantelzorger tijd heeft om iets voor zichzelf te doen en nieuwe energie op te doen. Respijtzorg heet daarom ook wel 'vervangende mantelzorg'.
Een vrijwilliger kan respijtzorg op zich nemen, maar er zijn ook zorgverleners en zorginstellingen die dit bieden. U kunt het aanbod bekijken in het overzicht van alle respijtzorg in deze website.
Vrijwilliger voor respijtzorg zoeken via Veens
Respijtzorg is vaak hulp van vrijwilligers (vrijwilligerszorg). Vrijwilligers hebben geen opleiding gehad in de zorg, maar ze maken vaak een groot verschil. Door er gewoon te zijn en een praatje te maken met uw naaste. Of door eenvoudig huishoudelijk werk over te nemen.
Veens heeft veel faciliteiten voor mantelzorgers en biedt onder meer ondersteuning. Ook in de vorm van respijtzorg. Respijtzorg wordt gedaan door vrijwilligers met als doel de mantelzorger een adempauze te geven. De invulling van respijtzorg kan verschillen per persoon en per situatie. Denk aan het vervangen van de mantelzorger als de verzorgde niet alleen thuis kan blijven. De respijtvrijwilliger biedt de verzorgde aanspraak en gezelligheid, doet een spelletje, leest voor of wandelt met hem of haar.
Mantelzorgers die gebruik willen maken van respijtzorg nemen contact op met Veens. Zij bespreken de wensen respijtzorg en zoeken een geschikte respijtvrijwilliger.
T (0318) 54 41 31, info@veensvrijwilligers.nl
U kunt ook een respijtvrijwilliger aanvragen via: veensvrijwilligers.nl,
Respijtzorg van professionele zorgverleners
Soms kan de zorg beter worden overgenomen door professionele zorgverleners. Uw naaste gaat dan naar een zorginstelling voor logeeropvang of dagopvang. Er kan ook een professionele begeleider bij u thuis komen.
Voor professionele respijtzorg, zoals logeeropvang, dagopvang of begeleiding, heeft degene voor wie u zorgt een beschikking nodig van de gemeente.
- Is het voor een volwassene, dan kunt u contact opnemen met het Wmo-loket.
- Is het voor iemand onder de 18, dan kunt u terecht bij CJG Veenendaal.
De gemeente bekijkt dan of uw naaste in aanmerking komt voor respijtzorg.
Logeeropvang
Logeeropvang houdt in dat uw naaste een nachtje ergens gaat slapen, in een zorginstelling, zorgboerderij, een logeergezin of een logeerhuis. Het kan één nacht zijn, een weekend of een langere periode.
Meer lezen over:
Opvang met zorg overdag
Opvang overdag in een zorginstelling geeft mensen de mogelijkheid om op vaste momenten in de week onder de mensen te komen en bezig te zijn met leuke en nuttige activiteiten. Mantelzorgers hebben dan tijd voor zichzelf. Er zijn verschillende vormen, zoals dagopvang, dagbesteding, dagverzorging en dagbehandeling.
Meer informatie:
- dagopvang voor kinderen
- dagopvang voor ouderen
- dagopvang voor mensen met dementie
- dagbesteding (volwassenen)
- dagverzorging of dagbehandeling
Uitstapje of aangepaste vakantie
Een uitstapje, vakantie of activiteit kan ook vallen onder respijtzorg. U kunt ook gezellig samen met uw naaste op pad gaan; als het voor u maar ontspannend is.
U kunt ook eens kijken naar de mogelijkheden voor verblijf in een zorghotel of een aangepaste vakantie voor kinderen met een beperking.
Vergoeding van de zorgverzekeraar
Sommige zorgverzekeraars bieden in de aanvullende verzekering een vergoeding voor vervangende mantelzorg. Op vergelijkingssite Independer kunt u zien welke verzekeraars dat zijn.
Eventueel kunt u aan het eind van het jaar overstappen naar een andere zorgverzekering.
Respijtzorg vanuit de Wet langdurige zorg
Heeft uw naaste 24 uur per dag zorg en toezicht nodig, dan kunt u een indicatie voor langdurige zorg aanvragen. Mensen die thuis wonen met een indicatie voor langdurige zorg, kunnen ook gebruik maken van respijtzorg. U kunt logeeropvang of dagopvang regelen via het zorgkantoor of zelf inkopen met uw pgb, als u dat heeft.
Meer in onderwerp:
Zie ook
Links
0318-79 10 50 veens-welzijn.nlRaadhuisplein 13901GAVeenendaal
010-26 40 777 agathos-thuiszorg.nlVendelier 713905PDVeenendaal
0318-79 10 50 veens-welzijn.nlZonnebloemstraat 13905ZCVeenendaal
06-23 34 49 98 ticuro.nlHazenhoeve 976721LABennekom
06-22 92 19 68 boerderijdetoekomst.nlGriftdijk 53953MLMaarsbergen
Wmo melding
Aangifte bij de gemeente